chest Dips

De chest dips zijn een uitstekende oefening voor het ontwikkelen van kracht en spiermassa in de borst schouders en triceps.

1. Uitvoering

  • Neem plaats tussen de parallelle bars van het dip toestel
  • Pak in ieder hand een bar vast en duw je omhoog zodat je ellebogen gestrekt zijn
  • kruis je benen over elkaar of laat ze recht naar beneden hangen.
  • Laat je lichaam langzaam naar beneden zakken door je ellebogen te buigen en zorg dat je bovenlichaam naar voren leunt.
  • Ga zo diep mogelijk zonder dat je schouders of polsen pijn gaan doen (tot net onder schouderhoogte is meestal ideaal).
  • Duw jezelf krachtig omhoog door je armen weer te strekken, waarbij je je schouders naar beneden en naar achteren houdt.
  • Deze oefening is bedoelt voor de pectoralis major (grote borstspier)

2. Aandachtspunten

Span je core aan om je lichaam recht te houden en stabiliteit te behouden tijdens de oefening. Houd je schouders naar beneden en naar achteren voorkom dat ze omhoog getrokken worden naar je oren dit om blessures te vermijden. Laat je borst naar voren komen terwijl je naar beneden gaat dit helpt om de juiste spiergroepen te activeren. Voor de oefening langzaam en gecontroleerd uit zowel tijdens het laden als het stijgen. Probeer eerst je eigen lichaamsgewicht naar boven te duwen voordat je meer intensiteit zoekt met extra gewichten aan een dip belt. Zak totdat je bovenarmen parallel zijn aan de grond of iets daaronder, afhankelijk van je flexibiliteit en schoudergezondheid.

3. Veel voorkomende fouten

  1. Ademhaling: Adem in terwijl je naar beneden laat zakken en adem weer uit wanneer je jou weer gaat opduwen.
  2. Schouders omhoog: Dit kan lijden tot schouderblessures, Zorg ervoor dat je schouders naar beneden blijven om spanning op de schoudergewrichten te verminderen.
  3. Te ver naar beneden gaan: Dalen tot onder het niveau van de bovenarmen kan de schouders overbelasten. Blijf binnen een veilige bewegingsbereik.
  4. Slingeren of momentum gebruiken: Gebruik been momentum om jezelf op te duwen dit vermindert de effectiviteit van de oefening en verhoogt het risico op blessures.
  5. Verkeerde handplaatsing: Handen te small of te breed kunnen de beweging verstoren en extra druk op de polsen en schouders uitoefenen, Zoek een comfortabele positie die schouderbreedte ondersteunt.
  6. Vermijd het maken van snelle of schokkende bewegingen; dit kan je vorm verpesten en blessures veroorzaken.

4. Compound of isolatie oefening

Compound